Itsensä ohjaaminen

Mistä on kyse itsensä ohjaamisessa?
Markku Silventoinen ja Juri Röhr avaavat itsensä ohjaamisen kolme teemaa, itsetunto, itsetuntemus ja itseluottamus.

 

Automaattiohjaus pois

Jos ei ole täysin tyytyväinen nykytilaan, täytyy tehdä asioita eri tavalla. Itsensä ohjaamisessa oleellista on ennakoida, suunnitella ja päättää, kuinka toimitaan.

Tavat ohjaavat käyttäytymistä

Kaikki tulos on seurausta inhimillisestä käyttäytymisestä, jonka vuoksi onkin tärkeää ymmärtää omaa toimintaansa. Jopa 85 % toiminnastamme perustuu tapoihin.

Oman toiminnan sopeuttaminen

Mikä määrittää, millä tavalla omaa luontaista toimintaa kannattaa sopeuttaa? Onnistuminen vaatii kirkasta visiota, sitoutumista ja toimeenpanokykyä.

Esimerkki elävästä elämästä

Aina yhteinen näkemys ei ole yhteinen näkemys. Kun tunne on kokijalleen aina totta, sinun tulee viestijänä ottaa huomioon myös kuulijan kokemus.

Tunne on kokijalleen totta

Mitä tulee huoneeseen, kun sinä tulet huoneeseen? Se, miten toimit ei ratkaise, vaan se, miten toiset sinun toiminnan tulkitsee.

Mitä jää jäävuoren huipulle?

Miksi toimin niinkuin toimin? Mihin ihmisten toiminta, tunteet ja ajatukset perustuvat?

 

Omaan jäävuoreen tutustuminen

Itsetuntemuksen lisäämiseen voi hyödyntää jäävuorimallia. Alitajunnassa ei ole aikakäsitystä, jolloin vanhatkin kokemukset voivat nostattaa reaktiot pintaan.

Oman elämän esimerkki

Mitä tulee huoneeseen, kun sinä tulet huoneeseen? Palaute on lahja, sillä omalle toiminnalleen voi olla hyvinkin sokea.

Asenne ratkaisee, aina

Mitä tarkoittaa hyvä asenne? Asenne on käyttäytymistä ja sanoja, joten omalla vuorovaikutuksellamme on suuri merkitys.

 

Asenteen nelikenttä

Lähtökohtaisesti meillä kaikilla on hyvä peruskäsitys itsestämme ja muista. Matkan varrella tämä peruskäsitys saattaa murentua.

Omaa asennetta on mahdollista muuttaa

Asenteen nelikenttää voi hyödyntää monessa tilanteessa. Joskus vaatii uskallusta puhua aiheesta, mutta toisaalta se kannattaa.

Arvostatko vai arvosteletko?

Kun kohtaat erilaisuutta, arvostatko vai arvosteletko? Erilaisuusosaamisen vaiheet ovat tunnistaminen, hyväksyminen ja lopuksi hyödyntäminen.

 

Käyttäytymisprofiilin hyödyntäminen

Luottamuksen rakentuminen riippuu käyttäytymistyylistä. Juri avaa vihreiden, keltaisten, sinisten ja punaisten luottamustekijät.

Treenaamalla oppii

Juri avaa luottamuksen osatekijöitä käytännössä. Miten suoruus, hyväksyntä, avoimuus ja uskottavuus voivat näkyä käytännössä?

 
 

Itsekäsitys

Johtajien ja esimiesten työn tulos syntyy muiden käsien kautta. Silloin oman itsensä ja ulkoisen viestintänsä tunteminen on tärkeää.
Itsekäsitys on pohja sille, mitä minä ajattelen itsestäni.

 

Itsekäsitys

Tervetuloa tutustumaan itsetuntemukseen ja itsensä ohjaamiseen. Miksi itsensä tuntemisesta on hyötyä johtajille ja esimiehille?

Yksilöllinen johtaminen

Yksilöllisen johtamisen ydin on etenkin kahdenkeskeisissä kohtaamisissa - miten minä voin auttaa sinua kasvussa ja kukoistuksessa?

 
 

Oman tulkinnan kyseenalaistaminen

Luottamus on kaiken yhteistyön ja tuloksenteon perusta. Haasteellista on se, että kyse on aina jokaisen henkilökohtaisesta tulkinnasta.

Luottamus,
mutta mihin?

Tiimin tuloksellisuus perustuu luottamukseen. Sitä kautta syntyy avoimuutta ja todenpuhumista, mikä johtaa parempiin tuloksiin.

Luottamuksen
rakentaminen

Luottamuksen rakentaminen tiimissä tapahtuu yksilöllisen johtamisen kautta. Sama viesti, joka toisessa herättää innostusta, voi toisessa herättää epävarmuutta.

 

Läsnäolo luo luottamusta

Esimiehenä on tärkeää keskittyä ihmisiin ja keskittyä kuuntelemaan mitä tiimiläinen kertoo. Jokaisella on oma luontainen rytmi ja tapa toimia.

Erilaisuus voimavarana

Miten johtaa muita ilman ymmärrystä itsensä ja muiden erilaisuuden ymmärryksestä?

Tunnista, tunnusta ja hyödynnä

Lähijohtamisessa nousee yksilöllinen johtaminen. Kun johtaminen on viestintää, oma viesti tulee personoida aina kuulijan mukaan.

 

Ajovoimat

Insights on työkalu erilaisuuden ymmärtämiseksi. Se havainnoi erilaisia käyttäytymistyylejä - ihmiskeskeinen tai asiakeskeinen ja tempoerot, rauhallinen tai nopea.

Tulkintojen tarkistaminen

Oma tulkinta ihmisten käyttäytymisestä voi vaihtua matkan varrella. Joskus joutuu syömään omat sanansa.

Kommunikaation avain

Kyky kuulla on eri asia, kuin kyky kuunnella. Kuunteleminen on avain parempaan yhteistyöhön.

 

Kuuletko vai kuunteletko?

Esimies tekee aina tuloksen toisten käsillä ja aivoilla. Johtajan suhde tiimiläiisiin ratkaiseen oisten kyky saavuttaa asetetut tavoitteet,

Kuuntelun tasot kohdilleen

Kokemus kuulluksi tulemisesta käynnistää aivoissa saman reaktion, kuin silloin, kun ihminen ajattelee itsestään hyvää.

Läsnäolo, kommunikaation avain

Ihmiset saattavat olla usein aika harhaisia siitä, miltä he vaikuttavat ulospäin.

 

Kehittymisen edellytys

Työilmapiiritutkimuksessa nousee yleensä kaksi asiaa - ihmiset eivät koe saavansa tarpeeksi palautetta ja viestintä talon sisällä ei kulje.

Harjoiteltavissa oleva taito

Palautteen antaminen on taito, jota voi ja kannattaa harjoitella. Palautetta voi antaa/saada itselleen tai muille, niin hyvää kuin kehittävää.

Palautteen pelisäännöt

Myönteistä palautetta voi antaa tekemisestä, ominaisuuksista tai persoonasta. Korjaava palaute annetaan aina tekemisestä.

 

Kokemuksia matkan varrelta

Suoruutta ja palautteen antamista voi harjoitella, oli kyse sitten puuttumisesta, korjaavasta palautteesta tai kannustamisesta.

 
 
 

Jatketaanko aiheesta?

Juri Röhr

040 521 9262
juri.rohr@flow.fi