Asenne on käyttäytymistä

Tiedätkö tyypin, jota kaikki kehuvat hyvästä asenteesta? Todennäköisesti hän on plus plus -ihminen. Hän uskoo omiin kykyihinsä ja kannustaa muita. Hän työskentelee tiimin yhteisten tavoitteiden eteen ja kantaa kortensa kekoon 100 prosenttisesti.

Mutta mitä tarkoittaa hyvä asenne? Asenne on ulospäin näkyvä osa ihmisen käyttäytymisestä, joka kumpuaa arvoista, ajatuksista, maailmankuvasta ja perustunteista. Kun ihminen on tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa, hänen on helpompaa työskennellä yhteisten tavoitteiden eteen.

Asenne ilmenee käyttäytymisenä. Usein kuulen paheksuntaa toisen ihmisen huonosta asenteesta, vaikka tosiasiassa pitäisi kritisoida ihmisen käyttäytymistä. Asennetta ei voi nimittäin johtaa, mutta käyttäytymistä kylläkin.

Asenne muodostuu ajatuksista ja tunteista, jotka taas näkyvät muille sanoina ja käyttäytymisenä. Asenteen taustalla ovat aina ihmisen henkilökohtaiset arvot ja tarpeet. Hyvä tai huono käyttäytyminen on siis täysin tulkinnanvarainen kokemus toisen ihmisen teoista ja sanoista, jotka taas saattavat johtua monen tekijän summasta.

Mieti, mitä sinun mielestäsi hyvä asenne tarkoittaisi tekemisinä? Kohteliasta käytöstä, muiden huomioon ottamista, työhönsä paneutumista ja vastuun kantamista? Kaikkea edellä mainittua tekemistä voidaan kyllä johtaa. Purkamalla toiveesi yksittäisiksi tekemisiksi pystyt listaamaan tarkemmin, minkälaisella johtamisella saisit ihmiset kohti tuota tekemistä.

Tunnereaktiot kertovat tärkeydestä

Usein ajatellaan, että voimakas reagointi on huonoa käytöstä, eikä siten suvaittavaa organisaatiossa. Voimakas tunnereaktio kertoo, että käsiteltävä asia on henkilölle hyvin tärkeä. Mitä tärkeämpi ja intohimoisempi aihe, sitä voimakkaamman tunnereaktion se synnyttää. Meillä on luontaisesti kova tarve päästä vaikuttamaan meille tärkeisiin asioihin ja toisaalta suuri pelko niiden menettämisestä. Ja eivätkö kaikki haluaisi, että ihmiset suhtautuvat töihinsä intohimoisesti? On tietysti paljon vaikeampaa johtaa ihmistä, joka on välinpitämätön. Hän kohtaa ehkä työssään epäkohdan, mutta koska työ ei ole hänelle tärkeää, hän sivuuttaa sen.

Kun ihminen, joka kokee työnsä ja organisaationsa tärkeiksi, kohtaa esimerkiksi pelon tunteen, tuloksena on usein voimakas vastareaktio. Pelko pitää tietenkin kuulla ja nähdä, jonka jälkeen ihminen voi antaa parastaan töissä.

Asenne on käyttäytymistä - Juri Röhr, Muutostoimisto Flow

Asenteen pitää näkyä tekemisenä

Toisaalta asenteen pitää tulla myös jaloista ulos. Ei auta olla jees jees -tyyppi, jos se ei näy tekemisessä. Asenteen nelikentässä näkyykin helposti ihmisten harhaisuus. Moni luulee olevansa täysi plus plus -tyyppi, mutta muut voivat kokea käytöksesi ylimielisenä. Ihmiset eivät näe hyviä aikomuksiasi, vaan ulospäin viestityt sanat ja teot. Tämän takia sanoilla ja teoilla on niin valtava merkitys yhteisessä kanssakäymisessämme.

Meistä jokaisella on 100 % vastuu sanomisistamme ja käyttäytymisestämme. Jos käyttäydyt niin, etteivät toiset ihmiset halua työskennellä kanssasi, kannat itse siitä myös täyden vastuun.

Ihmiset eivät näe hyvää tarkoittavia ajatuksiasi, vaan arjen puheet, eleet ja viestit.

- Juri

PS. Usein johtamisessa ja esimiestyössä auttaa organisaation oman johtamisen ja esimiestyön mallinnus. Miltä näyttää meidän organisaation johtaminen, mitä esimiespalveluita lupaamme henkilöstöllemme ja toisaalta, miten mittaamme johtamisen ja esimiestyön onnistumista?

Previous
Previous

Asenteen nelikenttä

Next
Next

100 % vastuu