Asenteen nelikenttä

Miltä näyttää ihminen, jolla on hyvä asenne?

Kun synnymme tähän maailmaan, lähtökohtaisesti ihmisellä on positiivinen minäkuva ja maailmankuva. Minä olen ok ja sinä olet ok. Vuosien varrella kasvatus, kokemukset ja tilanteet kuitenkin muovaamat meitä ja tasapaino järkkyy. Minä olen ok, mutta sinä et ole ok. Tätä tasapainoa kuvaa asenteen nelikenttä. Ajattelun työkalu, jolla hahmotetaan omaa suhtautumista itseensä ja muihin.

Minä olen ok, sinä olet ok, +/+

Oikeassa yläreunassa on niin kutsuttu plus plus kenttä. Ihminen, joka on tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa. Hän on positiivinen, uskoo omiin kykyihinsä ja näkee itsensä tasavertaisena suhteessa muihin. Jes, me osaamme, me pystymme. Täällä laatikossa asuu ilo.

Minä olen ok, sinä et ole ok, +/-

Kun oma minäkuva nousee muiden yläpuolelle, ihmistä voi luonnehtia pahimmillaan narsistiksi. Vasemmassa yläreunassa minä olen ok, mutta sinä et ole ok. Minä osaan, minä pystyn, älkää te tulko minua neuvomaan. Ihminen, joka on muiden yläpuolella, eikä osaa ottaa korjaavaa palautetta vastaan. Hän on aina oikeassa, hän ei tee virheitä, eikä tarvitse kyllä juuri apuakaan. Nämä ihmiset näyttäytyvät helposti kiusaajina tai henkisinä tyranneina, jotka pahimmillaan polkevat muita. Tässä laatikossa asuu viha.

Minä en ole ok, mutta sinä olet, -/+

Oikeassa alareunassa näkyy ihmisen epävarmuus. Sinä osaat, sinä olet hyvä, mutta minä en ole. Ihminen on epävarma, ei luota omiin kykyihinsä, usein alisuoriutuu, eikä halua vastuuta kannettavakseen. Hän ei halua ottaa suurta roolia ja vähättelee itseään. Tässä laatikossa asuu pelko, joka haluaa pois tilanteista.

Minä en ole ok, etkä ole muuten sinäkään, -/-

Vasemmalla alhaalla asuu suru. Minä en osaa, minä en ole ok, mutta et osaa kyllä sinäkään. Mistään ei tule mitään, kaikki on harmaata, eikä kukaan onnistu missään. Miinus miinus -ihmiset eivät usko omiin, eivätkä muidenkaan kykyihin. Heidän tulevaisuuden näkymänsä on harmaa. He eivät tartu haasteisiin, eivätkä kannusta muita onnistumaan. Pahimmassa tapauksessa ihminen masentuu ja haluaa luovuttaa.

Asenteen nelikenttä Juri Rörh Muutostoimisto Flow

Moni meistä saattaa vaihtaa rooliaan ympäristöstä riippuen. Työpaikalla epävarma -/+, saattaa kuitenkin olla kotona täysi tyranni. Positiivinenkin ihminen saattaa hetkellisesti tipahtaa alas, noustakseen kuitenkin pian takaisin ylös. Toisaalta myös joidenkin tiettyjen ihmisten seurassa saatat automaattisesti nostaa tai laskea itseäsi, joskus aivan huomaamatta.

Kun alat tunnistaa ympärilläsi eri asenteen nelikentän profiilityyppejä, osaat tuoda ne arkikieleen. ”Vitsit miten plusplus-tyyppi, olipas kiva tapaaminen!”

Päätä olla plus plus

Koska oma asenne on tekoja ja käyttäytymistä, voit päättää olla plus plus. Minä osaan, sinä osaat. Kannustat itseäsi ja muita, uskot yhteisiin onnistumisiin ja kannat vastuuta yhteistön hyvinvoinnista.

 

Juri

PS. Asenteen nelikenttä ja 100 % vastuu ovat suosituimpia key note -puheenvuoron teemojamme. Mikäli kaipaat puhujaa tilaisuuteenne, henkilöstöllenne, johtoryhmälle tai esimiehille, ota yhteyttä täältä.

PS: Haluatko lukea lisää johtamisesta? Jurin blogi Johtaminen on kohtaamista löytyy täältä. 

Previous
Previous

Johtaminen on kohtaamista

Next
Next

Asenne on käyttäytymistä